poslední aktualizace: 20.2.2024 18:41
autor stránek: marektom@centrum.cz

počet přístupů

Aktuality MO Český Těšín


20.02.2024 18:41
Členská schůze ČRS, z.s., MO Český Těšín

Dne 24.03.2024 se uskuteční členská schůze ČRS, z.s., MO Český Těšín. Schůze se uskuteční v sále Restaurace na Brandýse, na adrese Karvinská 51, Český Těšín. Zahájení schůze je v 09:30 hod.

Program členské schůze:
1. Zahájení
2. Schválení programu členské schůze
3. Volba mandátové komise, návrhové komise, schválení komisí
4. Zpráva o činnost MO
5. Zpráva o finančním hospodaření za uplynulý rok 2023 a návrh rozpočtu pro r. 2024
6. Zpráva dozorčí komise
7. Zpráva vedoucího rybářské stráže
8. Zpráva vedoucího rybářského kroužku o činnosti dětí a mládeže
9. Poděkování členům
10. Diskuze
11. Schválení návrhu na usnesení
12. Závěr



Srdečně zveme.
Jednatel MO Český Těšín


12.02.2024 16:42
Brigáda ve Svibici (471086 podrevír č. 2)

Dne 23.03.2024 se uskuteční brigáda u rybníků ve Svibici, revír 471086, podrevír 2. Sraz účastníků v 8:00 hod. u můstku přes Ropičanku, příjezd od Českého Těšína. Doneste si s sebou pracovní rukavice. Zájemci hlaste se u pana Boleslava Siudy, podá i bližší informace, na tel. č. +420 722796515.


02.02.2024 15:47
Nabídka zájezdu do Norska

Cestovní kancelář Ck-SN Tour. Ostrov Sula, okolí Trondheimu, Norsko.
Termín: 11.7.2025 - 22.7.2025.
Odjezd je z Karviné.
Zájemci hlaste se na níže uvedeném čísle do 19.2.2024
Pozor, počet míst je omezený. Neváhejte!
Více informací podá: Radek Byrtus, Karviná, tel. 603915293




24.04.2022 19:18
Seznam funkcionářů v ČRS, MO Český Těšín

Výbor ČRS, z.s., MO Český Těšín:
Předseda: Milan Valica
Jednatel: Marián Myrdacz
Místopředseda: Martin Kolář
Hospodář: Miloš Drapa
Zástupce hospodáře, rybniční: Jiří Voigt
Účetní: Bronislav Waclawik
Čistotář vod: Martin Kolář
Vedoucí rybářské stráže: Bohuslav Červinka

Dozorčí komise ČRS, z.s., MO Český Těšín:
Boleslav Siuda - předseda
Michal Pawera - člen
Evžen Berglovec - člen

Vedoucí rybářského kroužku:
Dušan Majewski
Filip Ručka


14.04.2022 16:51
Aktuálně, důležité!

Pokud budete parkovat u rybníků ve Svibici na panelech, příjezd od ulice Třinecká, dejte si viditelně za čelní sklo vozidla kopii přední strany rybářského lístku. Důvod: nějaký anonym opakovaně telefonuje na oddělení městské policie a oznamuje příjezd vozidel na toto parkoviště s upozorněním, že je tam zákaz vjezdu, dopravní obsluze vjezd povolen. Městská policie pak musí na místo vyjet a věc řešit. Jelikož na místě nepozná, které vozidlo patří rybářům, proto nechávají za oknem lístky k dostavení se na MěP na ul. Sokolovská k projednání přestupku. Jelikož bylo na MěÚ Český Těšín dohodnuto, že rybáři s platnou povolenkou k lovu ryb se považují za dopravní obsluhu, mohou na tomto parkovišti, jak je dříve uvedeno, parkovat. Ovšem je nutno si dát za čelní sklo viditelně kopii platného rybářského lístku, přičemž postačí čelní strana s číslem lístku (bez osobních údajů). Toto je v současné době dohodnuto s MěP Český Těšín. O případných změnách budete informováni.


01.04.2022 13:34
Parkování v okolí revíru Olše 4A 471086 podrevír 2 (rybníky Svibice)

1. Příjezd z ulice Nová Tovární ve směru od centra Českého Těšína
Zákaz zastavení se vztahuje pouze na příjezdovou komunikaci směrem k Ropičance. Parkovat na parkovacích místech mimo komunikaci je povoleno. Parkování na velkém parkovišti / točně je taktéž povoleno, dbejte však toho, aby parkováním nebylo bráněno v jízdě motorových vozidel, včetně autobusu. Parkujte na okraji točny.

2. Příjezd od Třince.
Na silnici vedoucí k rybníkům je možno vjet pouze s platnou povolenkou k lovu ryb. Parkuje se POUZE na panelech vlevo od cesty. Parkující vozidlo nesmí bránit v průjezdu vozidel.
Přísný zákaz vjezdu vozidlům od vyhrazeného parkoviště na panelech směrem dále k rybníkům a na hráze rybníků.

Do prostoru kolem rybníků je možno vjíždět s vozidlem pouze s platným povolením vydaným ČRS, z.s. ÚS Ostrava a ČRS, z.s. MO Český Těšín.

Na nádrži Svibice horní a dolní se lovící mohou zdržovat nanejvýš 1 hodinu před a 1 hodinu po stanovené době lovu.

Zákaz stanování, bivakování a rozdělávání ohňů!
V okolí parkoviště i rybníků udržujte pořádek. V případě nedodržování platné legislativy bude přistoupeno k sankcím.


17.02.2022 10:17
Most přes Ropičanku na ulici Tovární

Uvádíme zde několik důležitých údajů ke stržení mostu na ulici Tovární, přes tok Ropičanky, u rybníků ve Svibici, revír 471086, podrevír 2.

Ke stržení mostu došlo na základě odborného vyhodnocení povodňových rizik na úrovni stoleté vody. Povodí Odry, s.p., je zadavatelem této akce. Po stržení mostu bude provedeno navršení a zpevnění břehů Ropičanky. Po ukončení těchto činností bude vybudován můstek, který propojí oba břehy Ropičanky a umožní přístup k rybníkům. Na dotaz, kdy dojde k vybudování můstku, bylo sděleno, že nejdříve po dokončení činností v korytu Ropičanky. Provizorní můstek zde nebude, jelikož se jedná o staveniště.
Zákaz jízdy motorových vozidel po valu kolem řeky Olzy! Komunikace na tomto valu slouží pouze pro technická vozidla Povodí Odry s.p.


20.12.2021 21:13
Otevírací doba v kanceláři MO Český Těšín

Úřední hodiny v kanceláři ČRS, z.s., MO Český Těšín:


19.01.2022, středa, 14:00 - 17:00 hod.
26.01.2022, středa, 14:00 - 17:00 hod.

Upozorňujeme, že povinností držitele povolenky k rybolovu pro rok 2021 je tuto po pořádném vyplnění sumáře vrátit do 15. ledna 2022 do kanceláře MO, ve které byla vystavena.
Nevrácený, nevyplněný, špatně či nedostatečně vyplněný sumář – poplatek 200,- Kč (v souladu s usnesením členské schůze)

Do kanceláře vstupujte s respirátorem a v počtu maximálně dvou osob. V případě platby mějte připravenou přesnou finanční hotovost.

Ceník povolenek a členských známek pro rok 2022: https://www.rybsvaz-ms.cz/cenik.html

Povolenky vydané pro Moravský rybářský svaz (jižní Morava), nevracejte do kanceláře MO v Českém Těšíně. Tyto je nutno zaslat do ústředí MRS.


17.08.2021 13:10
Poděkování Městu Český Těšín

V roce 2021 ČRS, z.s., MO Český Těšín požádal Město Český Těšín o dotaci, za účelem zakoupení termovizního monokuláru, pro potřeby rybářské stráže. Bylo nám vyhověno a k zakoupení termovizního monokuláru jsme obdrželi dotaci v částce 35000,- Kč. Menší část byla doplacena z finančních prostředků ČRS, z.s., MO Český Těšín. Termovize již byla zakoupena a je plně využívána během nočních kontrol našich rybochovných zařízení a rybářských revírů.

Rybářská stráž je v postavení úřední osoby, je ustanovena pro každý rybářský revír. Slouží k ochraně chovu ryb v rybnících, tocích a jiných rybochovných zařízeních. Do funkce ji ustanovuje obecní úřad obce s rozšířenou působností. Zákon o rybářství, trestní zákoník a další právní předpisy upravují práva a povinnosti rybářské stráže. Mezi kontrolní činnosti patří i kontrola rybářských lístků, které jsou vydávány obcí s rozšířenou působností nebo pověřeným obecním úřadem, tedy i Český Těšín a jsou příjmem obce. Přestupky zjištěné na úseku rybářství jsou rybářskou stráží předávány MěÚ Český Těšín, přičemž finanční pokuta je příjmem obce. Zjištěná porušení zákona, která nepodléhají pravomoci rybářské stráže, jsou dle závažnosti postoupena MěP nebo PČR. V posledních letech se stále více vyskytují problémy s lovem ryb v revírech v nočních hodinách, přičemž nejsou dodržovány povolené doby lovu, je prováděn lov ryb v rozporu s platnými právními předpisy. Porušování předpisů se dopouštějí rybáři i nerybaří, kteří loví ryby i bez platného rybářského lístku, čímž krátí příjmy obce. K nočním kontrolám rybářská stráž nutně potřebuje termovizi, což je přístroj, který zaznamená tepelné (infračervené) záření a tudíž může pracovat v úplné tmě. Toto je velkým přínosem během kontrol revíru v nočních hodinách hlavně v zalesněných částech, kde pachatele protiprávního jednání nelze dohledat s baterkou ani noktovizorem. Taktéž užití termovize snižuje riziko napadení rybářské stráže pachateli protiprávního jednán, když tito jsou ve tmě ihned odhaleni.

Děkujeme Městu Český Těšín za dotaci, která je již plně využívána. Nutno dodat, že rybářská stráž ČRS, z.s., MO Český Těšín, využívá termovizi, jako jedna z prvních.


07.12.2020 23:18
Prodej a výdej povolenek k rybolovu pro rok 2021

S ohledem k mimořádné situaci spojené s Covid - 19 vstupujte, prosím, do kanceláře na vyzvání jednotlivě, s rouškou, při platbě finanční částka v přesné výši. Během čekání dodržujte rozestupy 2 m.


více>>

Vážení přátelé rybáři,


Vítáme Vás na internetových stránkách Českého rybářského svazu, místní organizace Český Těšín. Na těchto stránkách se můžete seznámit s historií i aktuální činností naší organizace. Stránky jsou přístupny všem členům naší organizace i široké veřejnosti. Budete-li mít zájem, můžete taktéž přispět informací, radou, článkem i fotografií. Rádi se s Vámi podělíme o prostor na těchto stránkách. Věříme, že zde najdete žádané informace i odpovědi. Data budou doplňována průběžně, samozřejmě v rámci možností. Doufáme, že naše fotogalerie, která bude postupně doplňována, bude inspirací k Vašim vycházkám k vodě s pruty, fotoaparátem či jen tak, k toulkám přírodou.

Nabízíme rybolov na mimopstruhových revírech, nádrž Hrabina, rybníky ve Svibici či řeka Olše (Olza). Taktéž můžete lovit v proudu i tůních pstruhových revírů Ropičanka a Stonávka. Budeme rádi, když se Vám bude rybolov na našich vodách líbit, nezapomenutelné okamžiky zůstanou ve Vašich srdcích a budete se k nám rádi vracet.

uvod


Český rybářský svaz místní organizace Český Těšín


Český rybářský svaz je:

      občanské sdružení, jehož posláním je zejména:

  • Vykonávat rybářské právo ve smyslu zákona o rybářství.
  • Provozovat akvakulturu, chovat, chránit a lovit ryby, chovat a lovit vodní organismy, ochraňovat jejich život a životní prostředí.
  • Poskytovat metodickou pomoc a služby pro organizační jednotky Svazu a jeho členy včetně nákupu a distribuce rybích násad pro další produkci a pro zarybňování rybářských revírů.
  • Chránit přírodu, čistotu vod a životní prostředí.
  • Podílet se na mimoškolní výchově dětí a mládeže v oboru rybářství a rybářského sportu, na ochraně přírody, čistoty vod a životního prostředí.
  • Podílet se na zapojování osob se zdravotním postižením do činnosti Svazu.
  • Rozvíjet a popularizovat rybářský sport, organizovat rybářské soutěže na všech úrovních.
  • Spolupracovat s českými a zahraničními orgány, organizacemi a institucemi, jejichž činnost se dotýká rybářství a životního prostředí.
  • Svaz a jeho organizační jednotky mohou též provádět obchodní činnost v souladu s obecně závaznými právními předpisy.
(Stanovy ČRS)

mapa


Historie Českého rybářského svazu


První spolky sportovních rybářů začínaly v Čechách vznikat koncem 19. století. Například v roce 1873 byl založen rybářský spolek v Opavě, v roce 1876 v Ronově nad Doubravou. Do roku 1900 jich bylo založeno několik desítek.Nejznámější rybářský spolek První rybářský klub v Praze byl založen v roce 1886. Jeho členy byly i významné osobnosti té doby, například prezident Tomáš Garrigue Masaryk, Ferdinand Lobkowicz, doktor Bedřich Schwarzenberg, či světoznámá zpěvačka Ema Destinová. O práci tohoto spolku informoval Rybářský věstník, pozdější Rybářské listy, které jsou předchůdcem dnešního časopisu Rybářství.

Již začátkem 20. století pociťovaly rybářské spolky potřebu vytvoření velké společné organizace, která by mohla účinněji hájit zájmy chovu, lovu i ochranu říčních ryb a dalších vodních živočichů. K vytvoření jednotné organizace však došlo až v roce 1957, kdy sloučením Jednoty rybářů v Praze a Jednotného sväzu rybárov v Žilině vznikl Československý svaz rybářů, který měl v roce založení 409 místních organizací a 78 767 registrovaných členů. Poprvé byly jednotné stanovy, členský příspěvek i principy hospodaření. Prvním předsedou byl pan Oldřich Doležal, tajemníkem dr. Jan Hanzal.

V roce 1968 došlo k opětovnému rozdělení Československého svazu rybářů na dva samostatné svazy, Český rybářský svaz a Slovenský rybársky zväz.K dalšímu rozdělení Českého rybářského svazu došlo v roce 1990, kdy se oddělil tehdejší Jihomoravský územní svaz, který dal základ vzniku Moravskému rybářskému svazu.V současnosti patří Český rybářský svaz mezi největší zájmová sdružení v České republice. Sdružuje více než 256 tis. členů organizovaných prostřednictvím 479 místních organizací, které jsou sdružené do 7 územních svazů.